گزارش بازدید از معادن زغال سنگ آب یک قزوین+تصاویر
روز پنج شنبه به اتفاق دکتر یزدی (عضو هیئت علمی دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی) و دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد (زمین شناسی اقتصادی) دانشکده علوم زمین به مجمومه معادن آب یک قزوین واقع در اتوبان کرج-قزوین بازدیدی تحت عنوان درس زغالسنگ صورت گرفت.
در مسیر رفتن به معادن، سازند شمشک موجود در آن منطقه مورد بررسی قرار گرفت، این سازند از جنس: ماسهسنگ، شیل، سیلت و لایههای زغالسنگ (بین لایههای ماسهسنگ) میباشد.
در منطقه ماسهسنگهای خاکستری رنگ (علت: وجود عناصر آهن و منگنز در ترکیب) که از فرسایش نوع پوست پیازی بوجود آمدهاند مشاهده شد. این ماسهسنگها دارای ساختار کنکرسیون و ریپل مارک هستند. همچنین آب جاری که در منطقه وجود دارد، بستری نارنجی رنگ دارد، علت بوجود آمدن این پدیده شسته شدن اکسید آهن (هماتیت و گوتیت) توسط آب از لایههای بالایی منطقه است.
در پیرامون مسیر، اکتشافاتی جهت ثبت معدن نیز دیده شد.
در این بازدید، بهترین روشهای جهت اکتشاف ژئوشیمی در این منطقه موردی بررسی قرار گرفت که به قرار زیر است:
نمونهبرداری از رسوب آبراههای و نمونهبرداری از گیاهان و سنگها، البته باید به این نکته توجه داشت که گیاهانی در این نوع نمونهبرداری قابل قبول هستند که به صورت درخچه یا بوتهای (مانند گون) باشند چرا که با عمر نسبتا طولانی که نسبت به سایر گیاهان منطقه دارند، میتوان عناصر دریافتی را مورد آزمایش قرار داد. جهت نمونهبرداری کانیهای سنگین نیز باید به پرفشارترین جریان آب جاری مراجعه کرد.
در تصویر زیر میتوانید یک "سلول کوره خفن کن" را مشاهده کنید. نوع معادنی که در این منطقه حضور دارند بیشتر به صورت سنتی اداره میشوند و باید توجه داشت زغال برداشتی این مجموعه بیشتر کارایی ککشو دارد.
در تصویر زیر یک زغالسنگ را مشاهده میکنید که حاوی ناخالی از نوع پیریت است. اکثر ناخالصیهای مشاهده شده در نمونههای برداشتی این منطقه از نوع: آرژیلیت، گوگردو پیریت بودند.
هم اکنون کمتر از تعداد انگشتهای یک دست در این منطقه معادن فعال زغالسنگ وجود دارد در حالی که تا چند سال پیش بیش از 20 معدن فعال وجود داشت، یکی از دلایل بوجود آمدن این موضوع رکود اقتصادی هست.
در پایان شما را به دیدن تصاویر بیشتر از این بازدید دعوت میکنم.
نویسنده: امیرحسین قدرتی شاهتوری